Entrees Eerste Oosterparkstraat Amsterdam

Eerste Oosterparkstraat Amsterdam

In de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam zijn in de vorige eeuw tijdens de stadsvernieuwing nieuwbouwblokken gerealiseerd met open onderdoorgangen naar het binnenterrein. De problemen in het beheer werden ooit gepareerd met hekken en hufterproof-prikkeldraden, waardoor de onvriendelijkheid verder toe nam en de problemen niet verdwenen. In opdracht van de VVE heeft Scala een ontwerp gemaakt voor de afsluiting. Direct aan de straat zijn dubbelhoge puien geplaatst, met veel glas, brievenbussen, bellen, en videodeuropeninstallaties.

De zeer brede en dubbelhoge puien doen recht aan het idee van de architect Sier van Rhijn. In zijn ontwerp is de begane grond aan de straat geheel bestemd voor bedrijven en winkels. De onderdoorgangen geven toegang tot een collectief binnenterrein voor bewoners, met in het oorspronkelijke idee een vrij toegankelijke binnentuin, en op de eerste verdieping een brede galerij met portieken voor de bovengelegen woningen. Onder de galerij bevinden zich de bergingen. Het plaatje van Spangen met de melkkar op de galerij zal hem ongetwijfeld geïnspireerd hebben.

Inmiddels is de Eerste Oosterparkstraat een zeer levendige kleurrijke straat en de bewoners op de verdiepingen hebben niet alleen maar voordeel van de stedelijke bedrijvigheid op straat. In het begin was Eigen Haard, als verhuurder van een deel van de woningen, de opdrachtgever om afsluiting van het binnenterrein te onderzoeken. Deze taak werd overgenomen door de VVE. Eigen Haard voerde de renovatie van de woningen aan de andere zijde van het binnenterrein uit.

De ingewikkelde besluitvorming waarin ook de bedrijven betrokken zijn, resulteerde in 2014 in nieuwe puien in de onderdoorgangen en in het kleine portiek aan het begin van de straat. De nieuwe situatie is onopvallend en niet spectaculair, maar de verbetering van de situatie is dat feitelijk wel.

Ontwerp: Mieke Bosse, Michiel Parqui, Barbara Wieland

Opdrachtgever: WBV Eigen Haard/VVE 1e Oosterparkstraat

Start: 2009

Uitvoering: 2014

Begeleiding uitvoering: Bouwadviesburo Van Zweeden b.v.

Toon project op kaart
Toon alle projecten op kaart ×
×