Veste 24 Brandevoort

Statenlaan Helmond

Samen met Omni Architecten en Pauwert maakten we het ontwerp voor Veste 24,  een bouwblok in het centrum van Brandevoort. Aan de Statenlaan, Vaartsestraat, Langdonkstraat en Huiskenstraat worden 35 woningen en 28 appartementen gerealiseerd in opdracht van de ontwikkelingscombinatie Cedrus/Adriaans 'Wij bouwen Brandevoort'. Mieke Bosse van Scala treedt daarbij op als meewerkend supervisor en organiseert het ontwerpproces.

Brandevoort wordt ten zuiden van de spoorlijn gerealiseerd volgens het ontwerp van Rob Krier. Het eerste Masterplan werd in 1997 gemaakt. Als alternatief voor de steeds maar uitdijende vinex-wijken, ontwierp Rob Krier een zelfstandig stadje, met een centrum en een aantal herkenbare buitenwijken. In Nederland werd het ontwerp met argwaan bekeken. Geleidelijk werd de succesvolle ontwikkeling erkend. In economische zin onderscheidde de wijk zich door de grootste waardevermeerdering van alle Vinex-wijken. In 2006 werd het Masterplan geactualiseerd. Inmiddels heeft de Gemeente Helmond besloten de wijk boven de spoorlijn op een andere leest te schoeien, een nieuw ontwerp te maken en alle procedures opnieuw te doorlopen.

In de Veste, de binnenstad van Brandevoort, zullen nog een aantal bouwblokken gerealiseerd worden. Conform het Masterplan gebeurt dat door meerdere architecten, in dit geval 3 bureaus. Gezamenlijk is de schetsfase doorlopen. Al in een vroege fase worden de gevels in de schaal 1:100 neergelegd en de straatwanden als geheel ontworpen. Scala heeft in dit blok 38 appartementen ontworpen en 4 woonwerkwoningen.

Supervisie Scala 2020-2022

Ontwerp Scala, Omni Architecten, Pauwert Architectuur.

Opdrachtgever: Wij bouwen Brandevoort

Aannemer: Muller Bouw, Oss

Toon project op kaart
Toon alle projecten op kaart ×
×